anton durcovici,

Iasi, dulce oras

08:00:00 Descude 0 Comments


Într-una din zilele frumoase de primăvară, sâmbătă dimineață mai exact, ne-am dat întâlnire noi, bloggerii ieșeni din Kooperativa 2.0, în fața Teatrului National "Vasile Alecsandri".
Aranjați și dichisiți, cu cravată sau papion, după caz.
Motivul: Iași Blogging Tour.

I-am avut alături pe Matei Marian, Victoria Bejan și Alexandru David, cei trei ghizi care ne-au prezentat Iași-ul dintr-o altă perspectivă. Doar așa poți să înțelegi spiritul orașului, altfel ești doar un trecător pe străzile propriului tău oraș. Cu profesioniștii alături, este complet diferit, credeți-mă, și e păcat să nu știm unde stăm și ce ne înconjoară.







Turul a fost organizat de Școala de ghizi IaÈ™i È™i de AsociaÈ›iaTuristică Ghizii României, iar primul obiectiv a fost Teatrul NaÈ›ional, o clădire impunătoare ce face parte din istoria IaÈ™iului È™i se află, pe bună dreptate, în topul celor mai frumoase teatre din lume. Am rămas cu dorinÈ›a de a mă reîntoarce ca spectator la o piesă de teatru.





Turul ne-a dus mai departe către sediul Primăriei din Iași, aflat în inima orașului, odată reședința familiei Rosseti-Roznovanu. Devine sediul Primăriei în 1891, iar în 1894 este pentru scurt timp reședința familiei regale.
Cel mai mult mi-a plăcut povestea acestei clădiri, cândva gazdă pentru baluri și locul în care se opreau trăsurile și erau etalate toalete spectaculoase. Singurul regret a fost că am plecat mai departe, fără a putea vizita și interiorul construcției.





Continuându-ne turul pe ceea ce a fost odată UliÈ›a boierilor, următoarea noastră oprire a fost la Catedrala Romano-Catolică, o clădire impresionantă, ce ascunde multe uÈ™i care merită deschise, dar È™i o orgă imensă care oferă ocazia unor concerte foarte frumoase. Domnul Emil Bejan, ghidul Catedralei, ne-a introdus în atmosfera de acolo, ne-a prezentat Memorialul Anton Durcovici È™i, la final, am urcat sus pe terasă, de unde am avut o priveliÈ™te de 360 de grade asupra oraÈ™ului, un bun prilej de poze.








Am mers mai departe pe aceeași uliță și am făcut popas în fața Casei Dosoftei. Am aflat lucruri interesante de la Alex, ghidul nostru. Aici a funcționat prima tiparniță din Moldova, iar în prezent în această clădire funcționeaza Muzeul Literaturii.


E un loc care a servit drept fundal pentru multe din pozele de tip outfit. E un loc minunat și întâmplarea a făcut ca Alex să ne sugereze același lucru. :)







DestinaÈ›ia finală a fost Palatul Culturii, cea mai impresionantă clădire din oraÈ™, care trebuie musai vizitată dacă treceÈ›i prin IaÈ™i. Zona este binecunoscută pentru supraaglomeraÈ›ia de la fiecare sfârÈ™it de săptămână, dar merită. Clădirea este bogată în detalii, e construită în stil neogotic È™i oferă o priveliÈ™te de vis, motiv pentru care e vizitată È™i admirată din exterior de sute de turiÈ™ti. Spun din exterior pentru că accesul în interior nu a fost permis mulÈ›i ani, clădirea fiind în reabilitare. Din fericire, pe 27 aprilie, aceasta își deschide porÈ›ile pentru publicul larg. Tot atunci va avea loc Ziua PorÈ›ilor Deschise la Palatul Culturii, singura zi în care veÈ›i putea intra gratuit.
Tarifele și multe alte informații le puteți afla de pe site-ul Palatului.


În apropiere se află mall-ul și e genial, pentru că sunt toate într-un singur loc, prin urmare nu-ți rămâne decât să vizitezi.





Surpriza a fost intrarea noastră în Palat înainte de deschidere. Interiorul m-a făcut să visez cu ochii deschiși la vremurile de demult, am privit orașul de sus, din turnul central, acolo unde se află imensul ceas format dintr-un ansamblu de opt clopote care reproduc din oră în oră "Hora Unirii".








Era deja trecut de amiază când plimbarea s-a încheiat È™i ne-am retras cu toÈ›ii (aproape) la Cârciuma Veche, deschisă de curând, unde am putut povesti în liniÈ™te. Mâncarea a fost bună, personalul foarte amabil È™i serviabil, locul primitor... mă mai intorc.



A fost o sâmbătă dimineața foarte plăcută, am redescoperit orașul și m-am bucurat să aflu lucruri pe care nu le știam. În plus, este o plăcere să petreci o zi frumoasă cu un grup de oameni iubibili și deschiși.

Cu siguranță trebuie să faceți și voi asta în orașul vostru... poate chiar de mai multe ori.

O modalitate foarte bună de a te orienta prin oraș este să apelezi la ghizi, iar Școala de ghizi Iași și Asociația Turistică Ghizii României vă stau oricând la dispoziție.


Cele mai frumoase momente din turul nostru au fost surprinse de către Constantin Ciobanu, Victor Cojocaru și arhiva personală.






ANSWEAR.ro

You Might Also Like